Eerste workshop: truffels zoeken, kopen en eten

Woh, onze eerste workshop.  Alles over truffels leren we in het plaatsje Mora de Rubielos. Zo’n 184 km ver. Co heeft de Tomtom ingesteld op de ‘kortste route’. Eerste gedeelte workshop is in het hotel ‘La trufa negra’ om 10.30 uur, dus vroeg vertrekken. Truffel gaat mee, wordt anders een te lange dag alleen.

Ik vraag gedurende de reis, nadat we steeds meer hogere bergpunten overgaan (1.500 m) of we wel goed gaan. Wat geruzie in de auto over de definitie ‘kortste’ en ‘snelste’ route. Ik jammerend: ”oh mooi begin, alle medecursisten wachtend op ons”. Maar we worden gebeld, geen probleem dat we verlaat zijn. Blijkt dat we de enige cursisten zijn.

De lerares vraagt of ze in het Engels of Spaans moet presenteren. Spaans, zeg ik dapper. Maar kan het toch redelijk volgen, dankzij de powerpoints. Na veel vragen, gaan we naar de ’truffelboerderij’. Met behulp van honden, worden de truffels gevonden. Dit wordt geleerd als ze nog heel klein zijn, want ze moeten ‘oogstrijpe’ truffels van ‘niet oogstrijpe’ truffels onderscheiden.

Hé denk ik, is net zoiets als praktijkspeuren. Truffel moet dan ook het ‘oudere’ van het ‘nieuwe’ spoor kunnen scheiden. Het hondje heet ‘Money’, leuk beestje van zo’n acht jaar. Ze komt ons vrolijk tegemoet. En daarna echt ‘werken’, neusje op de grond en naderhand graaft ze heel delicaat met één pootje wat aarde weg. Dan moet het hondje stoppen en wordt de truffel verder uitgegraven met schepje.Money en eigenaren gekochte truffel Money

Co en ik mogen zelf ook aan de slag. Money en Co vinden een grote truffel. Formaatje: pingpongbal. We praten nog even na met de dochter en broer van de eigenaar. “Wel gek hè, je betaalt de workshop, mag je eigen truffel vinden en daarna zelf kopen”, zegt Co.

Terug naar het hotel, wacht ons een zevengangen menu. Alles met truffel verwerkt. “Toch ook niet het nagerecht?”, vraag ik aan Co. Onze ober, is een heel bleek, mager jongetje, die alles vliegensvlug opsomt en dan snel verdwijnt. Niet echt gastvrij, vinden wij.

Degustatie menu

Gang één:

  • een toastje met truffelroomboter
  • een toastje met plakjes truffel (ingelegd in azijn)

Gang twee:

  • drie bladerdeeg rolletjes gevuld met stoofvlees en paddenstoelen (incl. truffel)

Gang drie:

  • drie Trompette de la mort gevuld met truffelcrème in een bedje van pompoencrème

Gang vier:

  •  gebakken eitje met gefrituurde varkensneus en aardappelcrème met truffel

Gang vijf:

  • gekonfijte bakkeljouw met humus en sliertjes biet met Spaans worstje

Gang zes:

  • twee broodjes met geit op twee manieren bereid: gebakken en gestoofd met een saus van truffel en een compote van cardamom en peer

Gang zeven:

  • een piramide van chocolade gevuld met een mousse van truffelmascarpone en ijs met truffel

Gang zes hebben we overgeslagen, na de gefrituurde plakjes varkensneus, gebakken eieren met te veel truffel, het enorme stuk heek krijgen we eigenlijk geen hap meer door onze keel.

Verwend of niet, maar wel weer een ervaring rijker.

 

 

Share Your Thoughts