Goede Vrijdag in Calanda

We verheugen ons op dit spektakel. Het trommelgebeuren dateert al vanuit 1119. Het trommelen symboliseert het lijden en sterven van Jezus. Duizenden mensen komen hiervoor naar het dorp Calenda en wij willen er ook bij zijn. Dus op tijd vertrekken. Truffel blijft thuis, dit is niet leuk voor een hond.

Aangekomen in het dorp zien we veel paarse vlaggen over de balkons. Dorpsbewoners  van jong tot oud snellen in hun paarse gewaden naar het dorpsplein. Daar gebeurt het! Om 12.00 uur begint het tromgerommel en stopt niet eerder dan de volgende dag. Ik zie piepjonge trommelaartjes, maar ook stokoude trommelaars.

Het verbaast ons dat jonge vaders en moeders hun oh zo jonge baby’s meezeulen. ”Zijn ze hiervoor beschermd?”, vraag ik aan Co. Maar Co haalt zijn schouders op. We bekijken het van een afstandje. Achteraf heel jammer, dat we niet op het plein zelf staan. Dan ervaar je meer.

We vertrekken al snel. Van de herrie naar de rust. Lekker picknicken in het natuurgebied en Truffel gaat natuurlijk mee.

Share Your Thoughts